Nak syer sambal bilis petai ni aku masak makan dengan nasi lemak. kebetulan beli petai kat pekan sari pastu ma abah datang umah hari tu masak sambal udang petai. resepi ni da lama saje baru nak syer.
bahan-bahannya
- ikan bilis (aku guna ikan bilis putih)
- lada kering *kisar
- bawang besar *kisar
- bawang merah *kisar
- bawang putih *kisar
- kicap
- asam jawa
- gula
- garam
- bawang besar (potong bulat)
- petan (ambil biji je)
cara nak membuatnya
1. ambik sedikit ikan bilis tumbuk sampai lumat kemudian selebihnya goreng bilis aku suka sampai garing tapi terpulang kat citarasa masing2.
2. pastu minyak same kurangkan. kemudian tumiskan bahan yang siap dikisar sampai wangi masukkan ikan bilis yang ditumbuk, gula, garam dan kicap serta air asam jawa
3. kemudian masukkan petai, bawang besar yang dipotong bulat dan ikan bilis yang siap digoreng
4. masak sekejap kemudian boleh lah diangkat
masa nak tumis sambal bilis biarlah lama baru sedap biar bahan kisar2 betul2 masak
Aku buat takde kuah pulak besa ada kuah sikit baru sedap makan dengan nasi lemak
|
ok lah ni bahan-bahan nak buat nasi lemak
- beras
- santan pekat
- air
- bawang besar
- garam halus
- halia
masukkan santan kalau boleh biarlah cair sikit kemudian bawang besar halia yang diktuk dan garam halus secubit cara sukat santan sama dengan kita masak nasi biasa. nak sukat santan agak2 kita suka lemak ke suka kurang lemak ke.
No comments:
Post a Comment