Pages

Monday 29 July 2013

Popiah Goreng

Assalamualaikum...

Alhamdulillah semalam buka puasa dapat jugak buat popiah goreng fabrek my sayang tapi wat simple je. nasib baik jadi sedap pulak tu. yelah nak kuar hari sabtu da seharian shoping. jadi hari ahad betul2 rehat kat umah buka puasa pun kuih buat sendiri 2 jenis popiah dengan kastard jagung.

ok jangan melengahkan masa kita tengok bahannya :
  • kulit popiah (sedang)
  • 1/2 batang carrot (potong panjang halus2)
  • 1 mangkuk taugeh
  • 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 inci cili merah (kalu suka pedas letak lebih) dipotong halus2
  • 1 ketul isi ayam (rebus pastu carik2 isi nya)
  • garam 
  • minyak masak
cara memasak :

panaskan minyak tumiskan bawang besar dan cili merah kemudian masukkan isi ayam dan sayur perasakan dengan garam. masak sekejap je kalau layu sangan nanti tak sedap. sejukkan dulu sayur sebelum digulung dan digoreng popiah itu tadi.

kulit popiah dan sayur yang telah disejukkan
masukkan sayur kedalam kulit popiah
kemudian gulung popiah itu tadi gam kulitnya dengan air siap untuk digoreng

ok da siap popiah kita buah kuahnya pulak

bahan-bahannya :
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar cili kering dikisar/cili boh
  • 1/4 gula melaka (aku guna yang besar) yang kecik 1/2 je
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit asam jawa
  • garam
  • tepung jagung
  • cuka (nak bagi tahan lama) aku tak guna pun nak makan sekali je kan
  • bijan (kat umah xde)
masukkan kesemua bahan tadi kedalam periuk dengan api yang perlahan sampai semua bahan larut dan mendidih kemudian masukkan bancuhan tepung jagung sehingga kepekatan yang diingini.



siap lah untuk dihidangkan.
Alhamdulillah my sayang cakap memang sedap... yeah buat sendiri isi boleh banyak mane yang kita nak. lain kali boleh buat lagi kulit popiah pun banyak lagi ada.

Selamat Mencuba...

p/s : hari ni iftar kat luar hotel sri malaysia temerloh. kalu sempat snap picture blh aku cite kat blog esok lusa.


No comments:

Post a Comment